Craniosacraal therapie

“At it’s origin and in it’s heart, medicine is about balance. The work of medicine is the work of restoring wholeness, of helping to bring the malfunctioning part into the harmony of the whole”

Deze quote komt uit het voorwoord van Dr. James S. Gordon in A Brain is Born van John Upledger, de grondlegger van de craniosacraal therapie.

Craniosacraal therapie is een behandelwijze waarbij de therapeut een diepe ontspanning in het craniosacraal systeem van de cliënt teweeg brengt, met behulp van zachte handgrepen. Met deze behandeling worden mensen weer teruggebracht in een diep craniosacraal ritme, wat we “longtide” noemen. Dit ritme wordt ook wel de ademhaling van de hersenen genoemd. De continue stroom van het hersenvocht voedt, herstelt en spoelt de hersenen schoon. Deze behandelvorm heeft een helende werking op lichaam en geest.

De schedeldelen lijken vergroeid, maar zijn d.m.v. naden met elkaar verbonden. Hierdoor kan de schedel zich vullen en legen met craniosacraal vocht. Deze beweging van de schedelbotten is essentieel voor een krachtig craniosacraal ritme.
Een craniosacrale behandeling werkt op de fascie. Dit wordt ook bindweefsel genoemd en is het harde vlies dat over de schedeldelen, botten, spieren en organen heen loopt, ons verbindt en ons onze vorm geeft. Een soepele fascie betekent over het algemeen dat je letterlijk ‘lekkerder in je vel’ zit en een hogere vitaliteit ervaart.

Waaruit bestaat een behandeling?
Na een anemnese vindt de behandeling vindt plaats in een rustige, warme ruimte. De cliënt heeft bedekkende kleding aan omdat de ervaring leert dat de lichaamstemperatuur daalt als men in een diepere ontspanning komt.
Door middel van verschillende handgrepen wordt er gewerkt op het bindweefsel, alsook op botstructuren van de schedel en het heiligbeen.

Voor wie is deze behandeling geschikt?
We kunnen fysieke trauma’s oplopen, waardoor de fascie gaat verkleven en er klachten kunnen ontstaan. Zo kan er bijvoorbeeld een trekkracht aanwezig zijn in de vliezen van de hersenen na een hoofdletsel of harde val op het stuitje. Dit kan doorwerken op het trommelvlies waardoor er oorklachten optreden of op een deel van de schedel waardoor je hoofdpijn krijgt. Ook kan een litteken in de buik hoofdpijn veroorzaken, puur door de fasciale trek die de interne verkleving veroorzaakt!
Emotionele trauma’s kunnen ook algehele spanning en trekkrachten op de fascie geven. Zo kan het zijn dat er tijdens een craniosacrale behandeling emoties los komen en er niet alleen ruimte in het lichaam ontstaat, maar tevens opluchting na het loslaten van (onbewust) weggestopte emoties.
Tenzij er specifiek op een geboortetrauma/hoofdletsel gewerkt wordt, is bij kinderen deze therapie vooral bedoeld om een diepere ontspanning in het hele systeem te krijgen. Denk aan kinderen met onverklaarbare buikpijn, AD(H)D, hoog-sensitieve kinderen of overvraagde kinderen.
Pubers die moeite hebben met werkdruk, sociale druk of die lijden onder spanning door bv. scheiding van ouders, slapen en presteren beter na een paar behandelingen. Vaak is een aanvulling met TRE zeer nuttig om ze te leren ontladen als ze voelen dat de spanning opbouwt.
Blokkades kunnen zich uiten in verschillende symptomen:

Klachten van fysieke aard

* Chronische pijn
* Hoofdpijnklachten
* Duizeligheid
* Whiplash
* Sinusitis
* Tinnitus (oorsuizen, een fluit- piep- of bromtoon in het oor)
* Kaakklachten (spanning in kaakgewricht, pijn, verminderde mobiliteit)
* Hersenoperatie, hersenbloeding of stolsel, hersenschudding, hersenletsel na ongeluk/coma
* Bekkenklachten (bijvoorbeeld na zware bevalling, operatie)
* Verklevingen (na infectie, trauma of operatie), waar dan ook in het lichaam
* Geboortetrauma (tang- en/of vacuümpomp-bevalling)

Klachten van mentale aard

* Burn-out (o.a. overprikkeld zijn, slecht slapen, doodmoe zijn, slechte weerstand)
* Post Traumatisch Stress Syndroom
* Onverwerkte emoties (zoals verdriet, boosheid)
* Kwetsbaarheid, onzekerheid
* Depressie, neerslachtig, lusteloos