Diepe fascie technieken

Verklevingen van de verschillende spier- en fascielagen in het weefsel kunnen veroorzaakt worden door trauma’s, infecties, bestralingen, chemokuren, littekenweefsel en de gevolgen van een aangeboren afwijking.
Hierdoor kan er lokaal fibrose (verharding van het bindweefsel) ontstaan, waardoor vocht vastgehouden wordt, de bloedcirculatie en de afvoer van lymfevocht stagneert, de zenuwen druk ervaren en pijnsignalen afgeven. Het aangedane gebied wordt hard, stug en minder flexibel, waardoor bewegingsbeperkingen ontstaan.

Met diepe fascie technieken, ontwikkeld door Dr. Willie Fourie, worden verklevingen in de dieper gelegen fascielagen stevig gemobiliseerd. Het gevolg is een betere doorbloeding, meer afvoer van het lymfevocht, minder pijn door verminderde druk op de zenuwen en een betere bewegingsvrijheid.
Indien noodzakelijk kan de behandeling worden afgesloten met een lymfedrainage om het vrijgekomen vocht af te voeren (vooral in een gebied waar bestraling heeft plaatsgevonden en/of lymfeklieren verwijderd zijn).
In andere gevallen sluit ik de behandeling af met craniosacraal therapie om de persoon tot rust te brengen na deze intensieve behandeling.
Bij diepliggende littekens wordt medische tape gebruikt om de effecten van de behandeling te optimaliseren.