TRE

TRE staat voor Tension Releasing Exercises. Het is een methode die is ontwikkeld door Dr. David Bercelli om mensen minder stress of spanning te laten ervaren in hun lichaam. De methode bestaat uit een 7-tal oefeningen waarmee we een oeroud mechanisme aanspreken waarmee we stress kunnen ontladen.
TRE is een zelfhulp-methode die u leert middels deze unieke oefeningen uw opgebouwde spierspanning te ontladen. Door dit onder begeleiding van een gecertificeerde TRE provider te doen, leert u de grenzen van het ontladingsproces in de gaten te houden. Langdurige spanning kan immers niet in één keer worden ontladen! Door te leren dit stapsgewijs te doen, wordt dit een positieve ervaring die u veel kan opleveren.

Inmiddels wordt deze methode in meer dan 40 landen met veel succes gebruikt om mensen van hun spanning af te helpen.
Neem gerust een kijkje op onze landelijke website voor meer informatie: www.tre-nederland.nl

Het is mogelijk een PRIVÉSESSIE IN DE PRAKTIJK te boeken of een ONLINE SESSIE. Kosten: € 92,-. De ervaring leert dat met zo’n 2 à 3 sessies, TRE veilig en makkelijk toe te passen is thuis. NB: SESSIONS CAN ALSO BE GIVEN IN ENGLISH AND CAN BE COMBINED WITH MINDFULNESS EXERCISES.

TRE & de Psoas 

Wist je dat 90% van de mensen veel te korte psoas spieren hebben? We zitten veelal en gebruiken graag de fiets of auto als vervoersmiddel, waardoor deze spiergroep permanent verkort. De psoas wordt ook wel onze emotionele spier genoemd. Als we stress ervaren spant hij chronisch aan, omdat hij van oudsher een belangrijke rol speelt in vlucht & vecht-reacties. Bij de meesten is de psoas dan ook uitgeput, traag en verkort, met alle klachten van dien.

Laat je meenemen tijdens een sessie en ervaar hoe je je psoas weer soepel, ‘juicy’ en belastbaar kunt krijgen!

Als je specifiek voor een psoas-serie komt, leer je hoe je je psoae kunt palperen en masseren. Je krijgt tevens een aantal rekoefeningen mee om je psoae te verlengen.
Vervolgens ga je ervaren hoe je je psoas-spieren van hun spanning kunt ontdoen middels TRE (Tension Releasing Exercises). Hierdoor ontspant niet alleen je lichaam, maar zal je voelen dat ook je hoofd meer tot rust komt.

Leer en ervaar zelf hoeveel spanning je in deze spier vasthoudt en vooral hoe je deze spier meer kunt ontspannen.

WAT IS TRE?

[Klik op deze link voor heldere uitleg over onze natuurlijke stress respons, hoe fysieke en mentale klachten ontstaan en hoe TRE ons kan helpen als het lichaam spanning niet meer kan ontladen: https://www.youtube.com/watch?v=akRgCX9o0Jo ]

De aanmaak van stresshormonen was oorspronkelijk bedoeld om ons, oermens, in actie te laten komen als er gevaar dreigde. In eerste instantie om te vluchten. Als vluchten niet kon, moesten we vechten om te overleven.
In de huidige tijd hoeven we gelukkig niet letterlijk te rennen of vechten voor ons bestaan, maar ervaren we het leven vaak wel als stressvol. Er wordt veel van ons verwacht en gevraagd. Dat begint al als we naar school gaan waar we geacht worden stil te zitten.
We leven gehaast en ervaren relatief veel stress op de werkvloer, in relaties, door financiële problemen of het verlies van een dierbare.
Ons lichaam maakt daardoor nog steeds cortisol en adrenaline aan om “in actie te komen”, maar we verbruiken het niet want we zijn geëvolueerd in beschaafde mensen en rennen niet letterlijk weg of gaan onze baas of partner niet te lijf!
Bij mensen die langdurig of regelmatig spanning ervaren, gaat het lichaam daarom op den duur verkrampen door de hogere concentratie stresshormonen in de spieren. Zelfs als de stress minder wordt kan het lichaam deze verhoogde spierspanning moeilijk loslaten. We hebben geen idee hoe dit te verhelpen. We gaan eens naar een fysiotherapeut of masseur, nemen een borrel of een sigaret in een poging de spierspanning te doen afnemen. Dit helpt even, maar de dieper gelegen chronische spanning wordt hiermee niet verholpen.
De kaakspieren, het diafragma, de lange nek-en rugspieren en vooral de psoasspieren (zie bovenstaande afbeeldingen) zijn spiergroepen waar de meeste stresshormonen naartoe worden getransporteerd. Als we deze niet gebruiken, kunnen we klachten ontwikkelen als: gespannen kaken, tandenknarsen, hoofdpijn, nek-en schouderklachten, rugpijn, een hoge, oppervlakkige ademhaling en stramme heupen en benen, waarin we regelmatig kramp krijgen.
Vage klachten die we ervaren bij langdurige spanning zijn o.a. een verstoord slaappatroon, vermoeidheid, lusteloosheid, prikkelbaar zijn.

Hieronder een voorbeeld van een ontladingssessie aan de muur. Loslaten van spanning kan ook liggend of in menig andere houding gebeuren, het lichaam kan op vele manieren ontladen!

play-sharp-fill

Een TRE-sessie kan plaatsvinden in mijn praktijk of tijdens een workshop.
Een individuele sessie duurt drie kwartier tot een uur. Het is raadzaam om 2 à 4 individuele sessies onder begeleiding te doen, voordat je zelfstandig aan de slag gaat. Dan heb je voldoende ervaring om het lichaam thuis in veiligheid te laten ontladen.

Een workshop duurt vier uur, waarin je in groepsverband twee TRE oefensessies krijgt aangeboden met tussendoor een pauze. Tevens krijg je na afloop een boekje mee waar de oefeningen en theorie in staan, zodat je er thuis meteen mee aan de slag kunt.

Lichaamsgebieden die aan bod komen tijdens verdiepende sessies als je je TRE meer hebt eigen gemaakt:

1)De bekkenbodem. M.b.v. oefeningen maken we eerst meer ruimte in de fascie en spieren rond de bekkenbodem, zodat deze meer ontspannen is voor het ontladingsproces.

2) De Psoas.  Leer en ervaar zelf hoeveel spanning je in deze spier kunt vasthouden en vooral hoe je deze spier meer kunt ontspannen. De psoas wordt ook de ‘fight &flight-spier’ genoemd. Het belang van een ontspannen psoas wordt je duidelijk na deze sessie!

3) Het middenrif.  We maken eerst meer ruimte in de fascie rond het middenrif middels gerichte oefeningen. Vervolgens gaan we dieper in op de ademhaling tijdens de TRE oefeningen. Kan een diepere ademhaling het lichaam helpen in zijn ontladingsproces?

4) Thoracale wervelkolom en ribbenkast.  Hoe kunnen we meer beweging krijgen in onze thoracale wervelkolom? Zijn we ons bewust van de stand van onze ribben in verschillende houdingen? Kunnen we de thoracale wervelkolom meekrijgen in het ontladingsproces?

5) Nek en schouders. We doen eerst een aantal (rek)oefeningen voor de fascie van de nek-en schouderspieren. Hierdoor zijn we ons meer bewust van dit gebied, creeëren we er meer ruimte en nodigen we het lichaam uit ook hier spierspanning los te laten.

6) Gezichts-en kaakspieren. Ben je een tandenknarser? Heb je chronisch last van nek-en hoofdpijn? Ervaar wat TRE voor je kan betekenen.

Je kan ook contact met mij opnemen om een workshop te organiseren voor een eigen gezelschap. Te denken valt aan een vriendengroep of collega’s.